Får du nok omega-3 fettsyrer?
Får du nok omega-3 fettsyrer?
Omega-3 fettsyrer er fettsyrer vi må tilføre kroppen. Vi produserer dem ikke selv. Omega-3 fettsyrefamilien består faktisk av mange ulike fettsyrer akkurat slik som omega-6 fettsyrefamilien. Det største fokuset i media er på omega-3, at vi må øke inntaket. Omega-6 fettsyrene blir ofte sett på som dårlige fettsyrer. Vi er faktisk avhengige av dem også, men problemet er jo at vi får altfor mye omega-6 i forhold til omega-3.
De essensielle fettsyrene er en del av cellemembranene i kroppen og påvirker hvordan cellene fungerer (alle vev er avhengige av disse fettsyrene). Omega-fettsyrene er nødvendig for normal vekst og forplantning., for karbohydratomsetningen i
kroppen og for at hud og hår vokser som det skal.
Immunforsvaret, huden og hjerte-karsystemet påvirkes også av disse fettsyrene.
Omega-3
- · Kan redusere leddsmerter og morgenstivhet hos pasienter med leddgikt
- · Kan gi lavere nivå av triglyserider i blodet
- · Kan senke blodtrykket
- · Kan redusere faren for blodpropp
- · Kan bedre symptomene ved eksem
- · Er viktig for sentralnervesystemet og utvikling av barnets synsfunksjon
Så hvor mye av de ulike fettsyrene burde man få i seg i løpet av en dag? De nordiske anbefalingene sier at 3 % av energiinntaket bør komme fra de flerumettede fettsyrerene omega-6 og omega-3, hvorav minst 0,5 % bør komme fra omega-3.
1 % av energien fra omega-3 fettsyrer kan være et fint dagsmål for inntak. For en kvinne med et daglig kaloriinntak på 2200 Kcal tilsvarer dette 2,4 gram omega-3 fettsyrer og det skal jeg love deg at man ikke får i deg ved ved å spise to møllers dobbel.
For gravide og ammende bør 5 % av energiinntaket komme fra disse fettsyrere og ca. 1 % av energien fra omega-3.
Hvor finner jeg omega-3 fettsyrer? Fet fisk, fiskelever, tran, omega-3 kapsler. Vegetabilske kilder: Bl.a. linfrø, valnøtter, rapsolje, soyaolje.
Hvor finner jeg omega-6 fettsyrer? I det meste plantefettet i varierende mengder. Solsikke, nøtter, soya, korn, kjøtt, egg.
Dersom du skal innta omega-3 fettsyrene fra vegetabilske kilder er det viktig på vite at kroppen trenger vitaminer og mineraler i omdannelsen av omega-3 fettsyrene fra plantekilder til de lange omega-tre fettsyrene EPA, DPA og DHA.