Hvit ris? brun ris? quinoa eller hirse?
Én ting jeg ikke liker å spise er hvit ris! Ikke p.g.a smaken, men på grunn av at det ikke gir kroppen noe særlig næringsstoffer! 🙁 Det er jo det de fleste spiser, men det blir jo ikke sunnere av den grunn!
Nedenfor ser dere en oversikt over 4 matvarer og innhold av bestemte næringsstoffer.
Verdiene gjelder for 100 gram ukokt matvare og viser godt forskjellen mellom de ulike matvarene!
……………… hvit ris/Jasminris………. Naturris/brun ris……………Hirse……….Quinoa
Karbo (gram)…………..79,5…………………. 72,8………………….. 66,6………….64,2
Proteiner (gram)………7,5…………………….9,4…………………….11,2…………..14,1
Fiber (gram)……………0……………………… 4,2…………………….3,2……………..7
Jern (mg)……………….0……………………….1,3…………………….4,8……………4,6
Magnesium (mg)……..10………………………115……………………100…………..197
Kalsium (mg)………….. 10………………………11………………………10…………….47
Kalsiumkildene dine må du ha et annet sted…….
Hvis verdiene ikke forteller deg noe som helst så kan jeg si at de nordiske næringsstoffanbefalingene er følgende for kvinner mellom 31-60:
Jern: 15mg for menstruerende og 9mg for ikkemenstruerende
Magnesium: 280 mg
Kalsium: 800 mg
Vi lar den hvite risen stå i skammekroken, gjør vi ikke????? Fikk du mer lyst til å bytte ut den hvite risen med noe annet nå? For at kroppen skal trives må den få dekket behovet sitt og det bidrar ikke daglig inntak av hvit ris til! Det med å velge hvit ris eller ikke handler om mer enn innholdet av jern, magnesium fiber og kalsium! Historien er mye større enn det som er vist her! But, it`s a start!
Når man spiser planter med mye jern er det lurt å samtidig spise noe som inneholder C-vitamin slik at opptaket av jern øker.
Er du klar for en ny jobbeuke? Det er jeg 🙂 Jeg er så heldig å få jobbe med noe så gøy som ernæring 🙂 🙂