Matintoleranse
Ja, det var litt forsinket det!
Det var en som la igjen kommentar på bloggen og spurte om yorktest og matintoleranse.
Er matintoleranse konstant?
Kan resultatene se ulike ut dersom man tar testen to ulike år?
Jeg tror jeg kommer til å dele opp innleggene ellers blir det så veldig langt!
Vi kan jo begynne med del 1: ulike matvarereaksjoner så kommer vi etterhvert til de ulike spørsmålene.
Det er så mange måter å reagere på mat på.
Bilde hentet herfra
Hvis vi tar fatt i den nedre venstre boksen så omfatter det allergier, eller reaksjoner hvor immunsystemet er involvert. Immunsystemet produserer antistoffer. Her er det mest snakk om IgE-antistoffer og IgG-antistoffer som vi skal to for oss videre.
Ser vi på den nederste boksen til høyre handler den om matvarereaksjoner som ikke involverer immunsystemet, som da kalles matvareintoleranse.
Disse matvareintoleransene kan f.eks være forårsaket av:
– En farmakologisk reaksjon p.g.a aminer i ulike matvarer.
– En enzymmangel, f.eks mangel på enzymer som f.eks laktasemangel.
– Irritasjonseffekter som kan være utløst av aromastoffer og krydder.
Det var del 1 av matvarereaksjoner 🙂
I del to skal jeg ta opp en ting som kan forvirre mange rindt dette met matintoleranse/allergi!
Lille, lille julaften idag 🙂
Igår kjøpte jeg to typer klementiner, en økologisk og en konvensjonell? Hva var forskjellene? Eller var det noen forskjell i det hele tatt? Hehe 🙂 Jeg tok diverse bilder som viser litt iallefall!
Nei, nå må jeg komme meg på kontoret snart! Har sovet ut skikkelig inatt! Gjett om det var deilig 🙂
Ha en fin onsdag lille julaften, med glede fordi dagene nå blir lengre og lysere!
Hilsen Tina
så interessant da! ha en fin dag du å